Pasivno pušenje je smrtonosno

Evo činjenica:

1. Kod još nerođene djece tokom devet mjeseci majčine trudnoće pušenje izaziva ozbiljne smetnje rasta, a porođajna težina je za 400 grama manja ako majka puši 20 cigareta dnevno.

2. Povećan je i broj neuspjelih začeća, pobačaja i mrtvorođene djece, perinatalna smrtnost povećana je za 150 procenata.

3. Iznenadna smrt u kolijevci kod dojenčadi češća je za osam do 16 puta. U kasnijem periodu života, kod školske djece mnogo je više predebelih među onima čija je majka pušila tokom trudnoće.

I poslije rođenja djeca su izuzetno osjetljiva na duhanski dim, jer njihovi organi i imuni sistem još nisu zreli.

Izloženost štetnim materijama tokom pasivnog pušenja kod djece je mnogo veća jer ona, s obzirom na svoju težinu, moraju udisati više zraka nego odrasle osobe.

4. Pušenje u dječijoj blizini dodatno oštećuje osjetljivo dječije plućno tkivo i podstiče nastanak i razvitak astme, teških infekcija dišnih putova (50-100 procentno češće) i na duže staze i rak pluća.

5. Roditelji, naročito majke, koji uživaju u plavom dimu cigarete morali bi se zamisliti i nad činjenicom da potomci pušača u ranom djetinjstvu dva-tri puta češće imaju upalu srednjeg uha i četiri do sedam puta češće upalu moždanih ovojnica.

6. Uznemiruje činjenica da kod nas gotovo 70 procenata djece mlađe od šest godina živi u domaćinstvu u kojem puši jedan, a često i oba roditelja. Što je još gore, djeca roditelja nepušača izložena su dimu čim izađu vani – jer koad nas nema efikasne zabrane pušenja u javnim objektima.

Šta raditi

– Prije svega, ne pušite u prisustvu djece (mada bi najbolje bilo da postanete nepušači!).

– Ako pušite u svom automobilu, vi ste neprijatelj svoje djece. Koncentracija otrovnih materija u tako malom prostoru izuzetno je visoka. Ako vozite dijete, ne smijete pušiti.

– Roditelji, za dobro svoje djece zahtijevajte zabranu pušenja u objektima u kojima borave vaši mališani. Tu spadaju dječiji vrtići i obdaništa, škole, sportski objekti, trgovački centri, sve javne ustanove, ugostiteljski objekti, autobusi i ostala sredstva javnog prevoza.

– Liječnici i zdravstvene ustanove trebali bi napokom organizirati programe za odvikavanje od pušenja. To je posebno važan zadatak ginekologa, ali i drugih zdravstvenih radnika.

Check Also

Sedmični horoskop od 8. do 14. aprila 2019.: Nova ljubav za Jarca, Rak žedan izazova, Vodolija razmišlja o smislu života

Broj pregleda: 71 OVAN LJUBAV: Ovih ćete dana imati promjenljiv vjetar kad se o ljubavi …

Riješena velika egipatska zagonetka: Ko je sfingi ukrao nos

Broj pregleda: 26 KOMENTARI ADVERTISEMENTS Ipak, jedna od najvećih misterija vezana je i za najveću …

Dječak sa autizmom se vraća na nastavu

Broj pregleda: 19 Rekla je ovo Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS, nakon sastanka …

Prednosti i rizici vakcinisanja: SMRT ILI ŽIVOT?!

Broj pregleda: 29 Svijest ljudi na temu štetnosti vakcina sve više se budi. Ranije se …

Zašto su djeca hiperaktivna

Broj pregleda: 22 Žene koje puše u trudnoći izlažu svoje nerođeno dijete riziku poremećaja pažnje, ali i …